Joskus lähelle on vaikea nähdä – luovu negatiivisesta ajattelusta

Elämään kuuluu se, ettei kaikki mene aina suunnitelmiemme mukaan, emmekä tyystin voi välttyä epämiellyttäviltä asioilta. Kun näin käy, saatamme jäädä mielessämme vatvomaan negatiivisia ajatuksia ja antaa niiden kasvaa oman mielikuvituksen voimasta yhä suuremmiksi. Monille vaikkapa edellinen kesäloma on saattanut olla pettymys, sillä hellesäät eivät kovin monia lomalaisia  suosineet.

Eräs minua viime aikoina herättänyt ajatus on se, että joskus aivan lähelle on todella vaikea nähdä. Havahduin asiaan käytännössä muutama päivä sitten parisuhteessani. Huomasin, ettei kumppanini ollut huomannut kaikkia niitä tilanteita, joissa hän oli saanut päättää perheemme yhteisistä asioista, kuten esimerkiksi juhlapyhien vietosta (vain yksi mainitakseni). Ihmettelin sitä hetken aikaa suuresti, kunnes muistin jälleen, että ihan lähellä olevia hyviä asioita on joskus todella vaikea nähdä. Sen sijaan on paljon helpompaa havaita tilanteet, joissa on joutunut antamaan periksi tai joustamaan. Samalla hetkellä tulin ajatelleeksi kaikkia niitä hyviä hetkiä, jotka itseltäni oli kenties jäänyt huomaamatta kaiken muun tiimellyksen keskellä: Kuinka usein saankaan positiivista palautetta työssäni, kuinka usein kun tulen kotiin minulle on ruoka valmiina,, kuinka usein saan apua lähipiiriltäni kun sitä vain pyydän.

Vastaavalla tavalla käy arjessamme aika usein, ellemme tietoisesti opettele näkemään kauniita ja positiivisia asioita edessämme. Lienee evoluution syytä, että mielemme keskittyy turhan helposti itsellemme negatiivisiin ajatuksiin ja asioihin. Henkiinjäämistaistelussa on ollut oleellista kiinnittää huomio vaaratilanteisiin sen sijaan, että olisi voinut keskittyä kaikkeen siihen, mikä sillä hetkellä on hyvin.

Säilytä kiitollisuus ja positiivisuus elämässäsi negatiivisten ajatusten sijaan

Mitä jos seuraavan kerran, kun harmittelet mielessäsi jotain pientä (tai isoa) asiaa, katsoisit todella lähellesi. Siis oikeasti lähellesi. Mitä kaikkea sinä olet jo, mitä ihanaa sinulla on jo ympärilläsi, mitä kaikkea upeaa sinulle on tapahtunut ja mitä kaikkea hyvää olet kenties saanut muilta? Omien voimavarojen ja vahvuuksien tiedostaminen auttaa myös matkalla kohti tavoitteitamme. Valitettavan usein olemme kuitenkin sokeita asioille, jotka tuntuvat itsestään selviltä meille. Tällaisia voivat olla rakkaat ihmiset ympärillämme, toisten huomion osoitukset itseämme kohtaan, katto pään päällä, puhdas juomavesi, terveys jne. Toisinaan havahdumme niihin vasta, kun olemme lähellä menettää ne.

Kun mielemme lähtee harhailemaan negatiivisiin ajatuksiin, vielä toistaiseksi saavuttamattomiin asioihin, ryhdymme stressaamaan tulevasta tai harmittelemaan jo tapahtunutta, unohdamme sen mitä meillä jo on ja unohdamme olla kiitollisia jo olemassa olevista asioista. Kiitollisuus on asia, joka vetää puoleensa lisää hyviä asioita elämäämme.

Tunteiden vallassa

Negatiivisten ajatusten ja tunteiden vallassa toimiminen eivät yleensä vie meitä sinne, minne oikeasti haluaisimme. Tämä ei tarkoita sitä, ettei negatiivisia ajatuksia tai tunteita saisi olla, tai että ne pitäisi kitkeä pois. Tärkeää on osata päästää negatiiviset ajatukset myös ulos ja muistaa välillä katsoa myös lähelle. Näin säilytät kiitollisuuden ja positiivisuuden voimavarana elämässäsi.

Kaunista ja voimaannuttavaa kevättä sinulle!

Suvi

Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 1.3.2018 Unelma Itsestä-sivustolla.

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *